Blog se bavi temama vezanima za izazove menadžmenta u 21. stoljeću. Tim izazovima se treba suprotstaviti kako bi naše poslovanje bilo što uspješnije.

Žene u menadžmentu

utorak, 12. travnja 2011.

        Godinama žene nisu imale mogućnosti napredovanja u organizacijama iznad razine podređenih. Nisu dobivale mogučnost da se dodatno obrazuju da budu timski igrači, da rješavaju složene probleme, da donose menadžerske odluke i sl.
           
Suvremene organizacije također shvačaju da se bržim i većim uključivanjem žena u menadžment, posebice u njegove više razine, postiže nužna raznolikost pristupa i stilova menadžmenta te time povećava fleksibilnost i sposobnost unošenja promjene, što je za suvremene organizacije prijeko potrebne kako bi opstale, rasle i razvijale se.

Žene menadžeri u svijetu

            Unatoč sve večem uključivanju žena u radne i menadžerske sfere te nizu aktivnosti i programa usmjerenih na njihovo veće uključivanje, nastavlja se diskriminacija žena. Neravnopravnost žena vidljiva je posebice po tome što su plaće žena mnogo manje od plaća muškaraca i što žene sporije napreduju u organizacijskoj hijerarhiji, što se najbolje manifestira njihovim brojem u menadžmentu, posebice s obzirom na hijerarhiske razine. Drugim riječima, s diskriminacijom se žene susreču posebice u menadžmentu, a općenito na važnim poslovnim i društvenim poslovima i položajima.
            Nakon drugog svijetskog rata broj žena u menadžmentu poćeo se ipak povećavati. Pozitivan pomak glede broja žena u menadžmentu vidljiv je posebice četrdesetih godina. Naime, 70-ih godina oko 20 posto svjetskih menadžera bile su žene, a 90-ih godina bilo ih je više od 30 posto. [1]
Zanimljivo je da mnoga istraživanja pokazuju kako žene u nerazvijenim zemljama mnogo lakše postaju menadžeri. To se objašnjava time što su zaposlenici u tim zemljama u prosjeku manje obrazovani te postoji potražnja za obrazovanim ljudima bez obzira na spol. Iako se sve više žena uključuje u radne sfere, njihov se broj na menadžerskim pozicijama ne povećava jednakom brzinom. Predviđa se da će tebati dosta vremena da se potpuno izjednači broj muškaraca i žena na menadžerskim  položajima. Na primjer, žene u europski m organizacijama u prosjeku čine 41 posto zaposlenika, ali samo 15 posto menadžera i 1 posto glavnih direktora u upravnom odborima[2].

Žene menadžeri u Hrvatskoj

            Godine 2003. samo je 3,2 posto ukupno zaposlenih žena u Hrvatskoj bilo na čelnim položajima u zakonodavnim državnim tijelima te u organizacijama, dok je na tim položajima bilo 6,9 posto svih zaposlenih muškaraca. Konkretnije,od 1996.– 2003. godine u Hrvatskoj se od ukupnog broja zaposlenih žena na navedenim položajima nalazilo od 2,1 posto (1997) do 4,1 posto (1999) žena. Godine 1996. u Hrvatskoj je bilo 24,4 posto menadžera, dok ih je u SAD-u bilo više od 40 posto. Ni 2003.godine kad su žene u Hrvatskoj činilee oko 26 posto menadžera, taj udio nije na svjetskoj razini.


[1] Sikavica, P., Bahtijarević-Biber, F., Suvremeni menadžment, Školska knjiga, 2007. str. 610.

[2] Sikavica, P., Bahtijarević-Biber, F., Suvremeni menadžment, Školska knjiga, 2007.str. 611.

0 komentari:

Objavi komentar